به گزارش«پایگاه خبری بورس کالای ایران»، در این نشست که در بورس کالای ایران برگزار شد بر نقش بورس کالا در تعیین الگوی صادرات کالا از ایران به عراق تاکید شد.
اقدامات بورس کالا در دو محور اصلی
حامد سلطانی نژاد، مدیرعامل بورس کالای ایران در این نشست به ظرفیتهای موجود در بورس کالا در راستای رفع مشکلات صادرات به عراق اشاره کرد و گفت: بورس کالا می تواند در دو محور اصلی،استقرار و استمرار عرضه و کنترل کیفیت برای صادرات محصولات به عراق ایفای نقش کند.
وی در ادامه افزود: بسیاری از تجار عراق به دنبال مسیری هستند که بتوانند به طور مستمر و بدون دغدغه کالای خود را با کیفیتی تضمین شده و قابل پیگیری دریافت کنند و بورس کالا با توجه به ماهیت عملکردی خود بیشتر از هر نهاد دیگری می توانند در پاسخ به این نیاز موثر باشد.
مدیر عامل بورس کالای ایران تاکید کرد: این شرکت از طریق پذیرش انبارهایی که تحت نظارت خود اداره خواهد کرد، چه در مرزهای ایران و چه در داخل عراق، می تواند مشکل دسترسی مصرف کننده عراقی به کالای ایرانی را رفع کند و ضمنا با سازو کارهای مبتنی بر عرضه و تقاضا و کشف واقعی قیمت از بروز پدیده دامپینگ جلوگیری کند.
سلطانی نژاد، مهم ترین مشکل را در اجرایی شدن و عمق یافتن بازار صادرات کالاهای ایرانی به عراق در چارچوب سازو کارهای بورسی و همچنین مسئله تسویه و جابجایی پول عنوان کرد و گفت: باید برای این موضوع در نظام بانکی دو کشور راهکاری در نظر گرفته شود.
عراق، بازاری ارزشمند برای ایران
یحیی آل اسحق، رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و عراق نیز در ادامه نشست بر اهمیت امنیتی ، سیاسی و عقیدتی کشور همسایه تاکید کرد و گفت: آنچه مانند نخ تسبیح رویکردهای متعدد ایران به عراق از وجوه مختلف را به هم پیوند می دهد، روابط اقتصادی بین دو کشور است.
وی افزود: بازار عراق از نظر کمیت برای ایران ارزشمند است تا برای به دست گرفتن حجم قابل توجهی از آن، برنامه ریزی بلند مدتی داشته باشیم.
آل اسحق تاکید کرد: بازار عراق به واسطه پیچیدگی های قومی، مذهبی و عشیره ای، نیاز به تحلیلی همه جانبه دارد تا بتوان شخصیت تاریخی، اجتماعی و اقتصادی مردم این کشور را درک کرده و در طراحی الگوی صادرات و تعیین استراتژی های لازم در ارائه محصولات، آن را لحاظ کرد.
وی در ادامه با اشاره به اینکه ضروری است راه حلی برای پوشش ریسک تجار ایرانی در فضای سیاسی و اقتصادی متلاطم عراق در شرایط کنونی اندیشیده شود، خاطر نشان کرد: فعالان بازار باید بتوانند با احساس امنیت بالا، مبادرت به انتقال سرمایه خود به این بازار کنند.
وی پیوند بورس کالای ایران و اتاق مشترک بازرگانی ایران و عراق را با توجه به دخیل بودن هر دو نهاد در این حوزه بسیار راهگشا دانست و ابراز امیدواری کرد: نشست های پی در پی و تشکیل کارگروه مشترک جهت تعیین مدلهای متناسب برای بازار عراق می تواند در آینده نزدیک، زمینه را برای حضور هر چه بیشتر ایران در این بازار فراهم آورد.
لزوم پیوند بورس کالا و اتاق مشترک
در ادامه نشست، حمید حسینی دبیر کل اتاق مشترک بازرگانی ایران و عراق، بازار عراق را بزرگترین فرصت تجاری ایجاد شده در سالهای اخیر دانست و گفت: علی رغم ظرفیتهای متعدد و گسترده موجود، حجم صادرات ایران به این کشور در ۳ سال گذشته بدون افزایش، در مرز ۶ میلیارد دلار باقی مانده است.
وی با اشاره به پیچیدگی های قومی و حزبی حاکم بر روابط مردم این کشور و همچنین نارسایی های به جا مانده از رژیم گذشته در سیستم اداری عراق گفت: موانع مذکور، شکل گیری روان بازار صادرات به این کشور را دچار چالش می کند و باید با تدبیر برای رفع آنها چاره اندیشی کرد.
وی در تبیین اقدامات صورت گرفته توسط اتاق مشترک به فروشگاه های زنجیره ای "جمعیت" در عراق اشاره کرد و افزود: با تغییر حاکمیت در این کشور این فروشگاه ها عملا به حالت تعطیل در آمده اند و اتاق مشترک سعی دارد از طریق همکاری در راه اندازی مجدد این فروشگاه ها در عراق، زمینه حضور شرکت های ایرانی با برند های مخصوص به خود را در این کشور فرآهم آورد.
حسینی ادامه داد: اتاق مشترک در صدد است که با برگزاری همایش ها، نشست ها، نمایشگاه و دوره های آموزشی مختلف در ایران و عراق، دست به فرهنگ سازی گسترده زده تا شرایط را برای پذیرش مدل های نوین تجارت و صادرات به این کشور فراهم کند.
دبیر کل اتاق مشترک بازرگانی ایران و عراق با اشاره به اینکه یکی از زمینه های فعالیت بورس کالا، ایجاد ابزارها و طراحی الگوهای تامین مالی مدرن مالی است، گفت: همکاری بورس کالا با اتاق مشترک بازرگانی ایران و عراق یکی از کلیدی ترین نقاط پیوند بین دو نهاد و توسعه صادرات به عراق است.
وی همچنین خواستار تبادل دانش و اطلاعات در این حوزه شد.
بورس کالا سکویی برای شرکت های معتبر ایرانی
در ادامه این نشست، محسن چمن آرا، عضو هیئت مدیره اتاق مشترک بازرگانی ایران و عراق، درباره معضلات ایران در صادرات کالاهای پتروشیمی وکشاورزی به عراق گفت: در این دو حوزه به جای شرکت های بزرک اشخاص حقیقی ورود کرده اند که این امر مانع از شکل گیری بازاری کارآمد شده است. بنابراین بورس کالای ایران میتواند سکویی برای حضور شرکتهای معتبر وبزرگ در حوزه های یاد شده باشد.
نگاه تجار عراقی به تابلوی بورس کالا
در ادامه مهدی اسد پور عضو دیگر هیئت مدیره اتاق مشترک پیشنهاد داد تا در تابلوی عرضه بورس کالای ایران روز یا ساعاتی خاص به عنوان زمانهای ویژه عرضه کالا برای تجار و خریداران عراقی اختصاص داده شود تا اتاق بتواند روی این موضوع مانور تبلیغاتی دهد.در این خصوص محمد اسکندری معاون توسعه بازار و مطالعات اقتصادی بورس کالای ایران ضمن استقبال از این پیشنهاد، آن را عملیاتی و از نظر تکنیکال امکان پذیر بر شمرد و همچنین توضیح داد که این مسئله در سناریوهای متعدد بورس کالا برای حضور در بازار عراق پیش بینی شده است.
تسهیل صادرات محصولات پتروشیمی
فاطمه شعبانی، عضو هیئت مدیره اتاق مشترک بازرگانی ایران و عراق هم در این نشست عنوان کرد: ما نیاز به اتصال تولید کننده ایرانی و مصرف کننده عراقی روی یک سکوی معاملاتی معتبر براساس یک الگوی تجاری مدرن و کارامد داریم و در این زمینه بورس کالای ایران می تواند این زنجیره را کامل و ایفای نقش کند.
رئیس کمیسیون انرژی اتاق مشترک بازرگانی ایران و عراق افزود: این کشور در حوزه انرژی با توجه به تولید ۴.۵ میلیون بشکه نفت روزانه و برنامه بلند مدت برای رساندن این مقدار به ۱۰ میلیون بشکه بی تردید از مهم ترین بازیگران منطقه خواهد بود. وی ادامه داد: در صورتی که سازو کار های بیمه ای، انتقال وجه و انجام تراکنش ها روی ریل بورس کالای ایران سوار شود، مسیر صادرات کالاهای پتروشیمی و تولیدات پالایشگاه های کوچک ایران به عراق به شدت تسهیل خواهد شد.
در پایان این نشست، حامد سلطانی نژاد و یحیی آل اسحق بر نیاز به حضور فیزیکی در بازار عراق تاکید کردند و خواستار تشکیل کارگروه مشترکی بین بورس کالای ایران و اتاق مشترک بازرگانی ایران و عراق جهت پیگیری موارد مطرح شده در این نشست و شروع اقدامات اجرایی شدند.
ارسال نظر